Fontänfakta

Så här funkar utlösningen.

Det kallas ejakulation på ”medicinspråk” och är något alla gör, mer eller mindre.
Kvinnors utlösning har under långa tider setts som något onormalt som berott på en funktionsnedsättning, men idag vet vi bättre.
Idag erkänner äntligen läkarvetenskapen att kvinnans urinrör är omgiven av exakt samma typ av körtlar som mannen. Alla har en PROSTATA som tömmer sin vätska. Vi kallar detta sprut- eller fontänorgasm, även om utlösningen kan komma utan att det är en orgasm. Två separata händelser, precis som hos mannen.

Skillnaden mellan män och kvinnor

Det som skiljer könen åt är att mannens utlösning består av flera olika vätskor och så här funkar det för honom.
Om vi börjar i bitestiklarna så finns det en mängd spermier där som pumpas upp i sädesledaren och passerar sädesblåsorna som tömmer sin vätska. Tillsammans med prostatavätskan och vätskan från de ”bulboureltrala” körtlarna (de vanligaste kallas för Cowpers körtlar) så samlas allting i en utbuktning i urinröret, som kallas ampullen.
Men vätskorna ligger i separata lager och blandas inte på en gång. Ungefär som vinäger och olja i en glasflaska som man måste skaka för att blanda och om den får stå stilla så delar sig vätskorna igen i två lager. Så där ligger vätskorna i olika lager och väntar tills det kommer en signal (hur det fungerar vet man inte riktigt) och startar en reaktion så allt blandas. Då händer något märkligt, för vätskan vidgar sig, ungefär som när bulldeg jäser, och ampullen vidgas mer och mer tills den blir så utspänd att nästa reaktion kommer. Det kallas för emission och det är nu det inte går att hålla tillbaka utlösningen, det är detta som kallas ”the point of no return” och utlösningen är ett faktum. Nu töms hela blandningens och sprutas ut genom urinröret. Utlösningen, eller sperman som det också kallas, pumpas ut mer eller mindre kraftigt i flera stötar.
Mängden sperma är ungefär en tesked i volym (5 milliliter) men den variera både i mängd, konsistens och färg från person till person och från gång till gång.
När utlösningen avtar, så avtar vanligen också ståndet (erektionen) och många män känner att kåtheten avtar.

TIDIG UTLÖSNING
En vanlig fråga som vi brukar få är från män, dock inte från kvinnor, är att de upplever att utlösningen kommer lite tidigt när de vill hålla på längre.

TIPS:
Vad kan man då göra?
Det mest effektiva sättet att styra när utlösningen kommer är det som kallas för start-stopp-teknik. Att lär sig känna efter hur det är känns precis innan stunden när det inte går att hålla tillbaka satsen, (emission).
Det gäller att hitta ögonblicket precis innan och stanna upp och vila en stund för att sedan fortsätta, detta bör sedan upprepas några gånger innan mannen låter utlösningen komma.
Det kan behövas träning för att lära sig känna hur kroppen fungerar.
Om man har sex med en partner så kan ett annat sätt vara att onanera innan och få en utlösning, så kanske nästa utlösning inte kommer lika tidigt.
HUR MYCKET?
En annan fråga vi kan få både från män och kvinnor är kring mängden utlösning och visst kan det variera.
Kvinnor kan beskriva hur de blir plaskvåta och att det sprutar/rinner mycket mer är en tesked (5 ml). Hur själva mekanismen bakom kvinnors utlösning fungerar vet vi inte helt och hållet ännu. Kanske är det så att prostatakörtlarna har en förmåga att producera ny vätska så fort de töms och därför kommer det mer och mer vätska. Kanske är det så att även urinblåsan aktiveras och töms på vätska, ingen vet riktigt . Om det känns besvärligt med mycket vätska så är ett råd att ha t.ex. handdukar som suger upp bra och fortsätta att njuta av lusten och våtheten. Att ha sex i duschen eller ute i naturen när det är varmt och skönt kan vara ett alternativ, om det inte för mycket mygg :-)