5

Har du drömt om att vara en ”trucker”, som ensam dundrar fram över landsvägarna. Som lever som de gamla västernhjältarna gjorde? Häng med till en av sommarens många möten med dessa asfaltens cowboys – och deras fleshlights.
De som kan berätta historier som bara den kan med många bokstäver i körkortet.

– Det finns bara två sorters långtradarförare. De som säger att de köpt horor i långa banor och de som ljuger om det, säger Willy Davidsen, bättre känd under sitt truckernamn, ”Georgia Boy”.
Han har suttit bakom ratten i 45 år, och med 8 miljoner kilometer bakom sig är han något av en asfaltslegend. Med den rutinen kommer också massor av kvinnor och dramatiska äventyr.
Han är en av Europas mest erfarna förare och författare till boken ”Långtradarhistorier från Landsvägen”. På festen är han den roliga killen med alla historierna, och han kan visa upp en otrolig rigg han köpt i USA och själv kört hem.
Långtradaren är redo att när som helst tävla som utställningsbil, men på smalare skandinaviska vägar kan det vara svårt att få med släpet. Georgia Boy lever efter mottot ”Stort är bra”.
Festerna som chaffisarna från Norden och Tyskland brukar hålla kan bli ganska vilda.
Nordic Truck Festival i Jönköping är en av de stora och i medierna ofta omskrivna. Och härifrån kommer man inte som besökare utan att få med sig en eller ett par riktiga rövarhistorier i bagaget.
Landsvägens kungar, Mr President, alias Remi Erik Bergen, är känd i hela Skandinavien som en av alla chaffisars favoritsångare. En annan är energiknippet Claus Phillipsen, också känd som ”Fyn-bon”, som kan komplettera sina sånger med fräcka historier.
– Det läckraste är att se solen gå upp över horisonten, se naturen som sakta vaknar, och sedan rulla in på en rastplats för att käka lite frukost med kollegorna. Vi har en fenomenal sammanhållning, men vi blir också jagade som lovligt villebråd. Det var betydligt enklare förr i tiden innan all elektronik gjort övervakningen så enkel. En smula flexibilitet hade vi behövt ha också idag, säger Mr President.

Det är en livsstil

Förutom att han är sångare och gitarrist och chaffis är han klubbpresident i ”Convoy Buddy”, en förening där Fyn-bon är kassör.
”Convoy Buddy” bildades 1978, när Sam Pekinpahs storfilm ”Convoy”, med Kris Kristofferson i huvudrollen gick upp på biograferna. ”Från början var vi flera hundra medlemmar, men så kom finanskriser och konkurrensen med chaufförerna från Östeuropa. Så medlemsantalet har sjunkit. Men sammanhållningen är lika bra som någonsin. Att vara chaffis är en livsstil”, säger han.
Till de stora tradarträffarna kommer alla tänkbara ekipage och ställer upp sig i långa rader. Man kan gå runt dem och man kan titta in i dem.
– Men självklart är det utseendet som betyder mest, precis som med brudar, säger Claus Hansen. Och han borde veta, han målar på bägge underlagen.
– Jag målar på det mesta, motorcyklar, hus och nakna brudar. Förr i tiden blev det mest bilar och hojar, men nu är deti första hand lastbilar och nakna kvinnor.
Airbrush-konstnären brukar dyka upp på de flesta långtradarträffarna i Skandinavien, så chansen att möta honom är ganska stor. Förra året hade han ett eget stånd på Trail Trucking Festival i Mantorpt. Här vann han två priser.

Boks 1

Liten Kodbok

Negativ: Nej
Omålad björnbil: Civil polisbil.
73: Bäste hälsningar
En sidodörr: En omkörning
Björnstation: Poliskontroll
Dubbelbjörnar: Två poliser
Singelbjörn: Polismotorcykel
Handflatan upp och ner: Kör lagligt

Boks 2

Se fram mot sommar3ens stora träff!
Är du redo att festa med ett gäng chaffisar, som vet hur man festar, så är här en lista med bra tillfällen.

Sverige: Trailer Trucking Festival 2015
Fredag-lördag, 28-29 augusti 2015 är det dags igen för Trailer Trucking Festival med Nordic Trophy på Mantorp Park i Mjölby. För två år sedan kom det över 11.000 besökare. 250 blänkande lastbilar visades upp av chaufförer från nio länder.
I sommar kommer vi åter att få uppleva lastbilar och långtradare i fantastiskt skick, massor av krom och med fantasifulla interiörer. Bland annat kommer regerande mästaren Mika Auvinen att dyka upp i sin Mercedes Actros ”Hifhway Hero” för att försvara sin titel. Massor av musik och festande är en självklarhet. Se www.truckingfestival.se.

STM TruckMeet – Sveriges största tradarträff
Går av stapeln 29-30 maj 2015. En så stor lastbilsshow och familjefest har sällan skådats förut. Efter framgångarna 2013 och 2014, då över 450 bilar ställdes ut bjuder STM dig välkommen till 2015 års evenemang i maj 2015.
Platsen är Björvik Ring, som ligger vid E 4:an, avfart mellan Nyköping och Norrköping. Här bjuds på show, lastbilar, riktigt stora ekipage, kultbilar,veteraner och bussar.

Stockholm Truckmeet
8 – 9 maj. För detaljer se www.sthlmtruckmeet.se

Danmark: Truck Show Horum
13 juni – 14 juni, Hornum By 9600 Aars
Se vidare www.Hornumogoegn.dk
Lördag 10 – 17 (Fest i Hallen 18:30 – 02:00 Alla är välkomna)
Söndag 10 – 16:30

 

2